Jo, det blev gott. Har även testat det på en erfaren bakintresserad granne och hon tyckte också det smakade mumsigt (testa med fördel Philadelfia light med örter på), så varsågoda:
Världens godaste surdegsbröd
3 limpor
Dag 1:
30 g salt
40 g surdeg
50 g linfrö
200 g solrosfrö
300 g rågkross
500 g kallt vatten
Dag 2:
75 g jäst
500 g vatten
350 g mörk sirap
650 g grovt rågmjöl
300 g vetemjöl
Dag 1: Rör ihop allt i en bunke. Låt stå över natten.
Dag 2: Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet plus övriga ingredienser. Blanda ihop med degen från dag 1. Det blir en ganska lös deg. Låt jäsa en halvtimme i bunken.
Klicka ner degen i tre avlånga sockerkaksformar (bör smörjas och bröas lite grann) och jäs i ytterligare 30 minuter. Grädda längst ner i ugnen, 200 grader i 50-55 minuter. Låt svalna inlindade i bakhanddukar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar