onsdag, augusti 27, 2008

Här kommer receptet på surdegsbröd!

Jo, det blev gott. Har även testat det på en erfaren bakintresserad granne och hon tyckte också det smakade mumsigt (testa med fördel Philadelfia light med örter på), så varsågoda:

Världens godaste surdegsbröd
3 limpor

Dag 1:
30 g salt
40 g surdeg
50 g linfrö
200 g solrosfrö
300 g rågkross
500 g kallt vatten

Dag 2:
75 g jäst
500 g vatten
350 g mörk sirap
650 g grovt rågmjöl
300 g vetemjöl

Dag 1: Rör ihop allt i en bunke. Låt stå över natten.
Dag 2: Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet plus övriga ingredienser. Blanda ihop med degen från dag 1. Det blir en ganska lös deg. Låt jäsa en halvtimme i bunken.
Klicka ner degen i tre avlånga sockerkaksformar (bör smörjas och bröas lite grann) och jäs i ytterligare 30 minuter. Grädda längst ner i ugnen, 200 grader i 50-55 minuter. Låt svalna inlindade i bakhanddukar.

Inga kommentarer: