torsdag, oktober 23, 2008

Matbröd i långpanna

I helgen bakade jag ett matbröd och ett fikabröd. Matbrödet, sesam- och lingonbullar, har lång jästid, vilket oftast innebär att det blir saftigt och gott. Det här matbrödet blev saftigt och gott och dessutom görs det i långpanna, vilket är enkelt och bra så därför tänkte jag dela med mig av det. Jag använde torrjäst och det funkade alldels utmärkt! Det blir ca. 24 st. och det går alldeles utmärkt att frysa brödet.

1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt
½ dl vetegroddar
½ dl sesamfrön
½ msk salt
ca. 1 liter vetemjöl special

1. Blanda rågkross, linfrön och kokande vatten. Låt stå minst en timme.
2. Smula jästen i en bunke. Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen löser sig. Tillsätt linfröblandning, sylt, groddar, sesamfrön, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa ca. 2 timmar.
3. Platta ut degen med mjölade händer i en stor långpanna (30x40). Skär den i rutor. Låt jäsa ca. 40 minuter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter i 200 grader.

Inga kommentarer: