lördag, december 06, 2008

Ingen upprepad kränkning av kvinnans integritet

Om du blir misshandlad tre gånger av din sambo under loppet av ett år så anser en tingsrätt i Sverige att det inte ska räknas som grov kvinnofridskränkning eftersom "gärningarna ligger alltför utspritt i tiden för att var och en av gärningarna skulle ha utgjort ett led i en upprepad kränkning av målsägandens integritet. Mattias Nilsson skall istället dömas för tre fall av misshandel". Jaha. Dessutom våldtog han henne vid ett tillfälle under samma tid, vilket han dömdes för.

I brottsbalkens fjärde kapitel står att "den som begår brottsliga gärningar enligt 3 (brott mot liv och hälsa), 4 (brott mot frihet och frid) eller 6 (sexualbrott) kapitlet mot en närstående eller tidigare närstående person, döms, om var och en av gärningarna utgjort led i en upprepad kränkning av personens integritet och gärningarna varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla, för grov fridskränkning till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Har gärningar som anges i första stycket begåtts av en man mot en kvinna som han är eller har varit gift med eller som han bor eller har bott tillsammans med under äktenskapsliknande förhållanden, skall i stället dömas för grov kvinnofridskränkning till samma straff".

Under rättegången berättade kvinnan att Mattias under deras förhållande (på fyra år) kränkt henne både fysiskt och psykiskt genom att bland annat kalla henne "hora", han har spottat på henne, han har knuffat henne hårt, han har kontrollerat henne och begränsat hennes frihet. Mattias själv sa att han våldtog sin sambo delvis för att förnedra henne och sätta henne på plats.

I mina öron låter det som att dessa gärningar "utgjort led i en upprepad kränkning av personens integritet och gärningarna varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla". Hur ska dessa psykiska och fysiska och sexuella övergrepp ske utan att kvinnans integritet kränks och hennes självkänsla allvarligt skadas? Jag fattar ingenting.

Inga kommentarer: