tisdag, november 25, 2008

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Idag är det "Internationella dagen mot våld mot kvinnor", en dag som instiftades av FN 1999. Manifestationer mot mäns våld mot kvinnor hålls runtom i Sverige. Låter uppstyltat det där med "mot våld mot kvinnor", men det finns en tanke bakom. En del kallar denna dagen lite slarvigt för "dagen mot kvinnovåld" och det är ju ännu konstigare! "Kvinnovåld", vad är det? Låter som våld utfört av kvinnor eller möjligtvis mellan kvinnor och det beskriver ju inte vad denna dag handlar om. För den handlar om det våld som kvinnor utsätts för, oftast av män, runtom i världen, i Europa, i Sverige, i alla städer, i alla bostadsområden. Brottsförebyggande rådet menar att det är endast 20-25% av våldet i nära relationer som polisanmäls. Så om tjugofem kvinnor gör polisanmälningar, finns det samtidigt ungefär 75 som inte gör det, utan som står ut, som överlever men går sönder inuti och utanpå här mitt ibland oss.

Det farligaste stället för kvinnor och barn i Sverige är hemmet. Det är där män våldtar, misshandlar och begår övergrepp mot kvinnor och barn. I hemmet, det ställe där du borde få vara trygg och säker.

Som vanligt är de flesta manifestationer arrangerade av kvinnor, trots att det är männen som utövar våldet, kontrollen och makten. Varför är det så? Hur kommer det sig att alla de underbara, fina och härliga män som finns därute finner sig i att de män som slår, hotar, kränker, dödar och hånar får göra det nästan "ifred", utan att någon stark mansorganisation säger nej, inte bara gör punktinsatser utan driver långsiktiga kampanjer för att motverka mäns våld mot kvinnor? Det finns i alla fall en organisation som gör det. Om du är man, gå in på deras hemsida och skriv under den kampanj som börjar idag. Ta ditt ansvar och visa att du tar ställning mot män som är våldsamma. Det är det minsta du kan göra!

Inga kommentarer: