söndag, mars 15, 2009

Borglunds brytbröd

8 små limpor (går säkert att göra 4 lite större om det känns bättre)

25 g färsk jäst (inte torrjäst då det är kall degvätska)
12 dl kallt vatten
1 ½ msk salt
1 dl havrekli/vetekli
2 dl fiberhavregryn
2,7 l vetemjöl

Rör ut och lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna, men spara ungefär 1 dl mjöl till utbakningen. OBS! Om du inte vill ha havrekli och havregryn i så går det att byta ut mot 3 dl vetemjöl.

Arbeta degen kraftigt, 10 minuter för hand, 5 minuter med maskin, tills degen släpper i kanten och verkar elastisk. Låt jäsa i tre timmar under bakduk.

Arbeta sedan ihop den på bakbord, dela i åtta delar och forma till små avlånga limpor. Låt jäsa på plåten ytterligare ½-1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 275 grader under tiden. Strax innan du sätter in brödet i ugnen, skär en skåra på längden med en vass kniv eller rakblad. OBS! Om du har en varmluftsugn så sänk temperaturen något och var uppmärksam då ytan lätt blir bränd.

Grädda i 15-20 minuter. Pensla bröden med kallt vatten efter gräddning och låt svalna på galler utan bakduk. Det går utmärkt att frysa bröden.

Som information kan jag meddela att Sportfiskaren tyckte om detta bröd och det är det minst fiberrika matbröd jag bakat hitills - vilket väl bevisar att han faktiskt inte tycker om nyttig mat eller nyttigt bröd...Nä, usch för fibrer och leva länge!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur var det vi sa..."slajdar in från sidan med ett vinglas...." eller gällde det bara tanter det...Att inte äta tokbrunt bröd är så nära en rock´n roll död jag kommer. Missunna mig INTE det nöjet!//SF

Bina sa...

Precis, det gällde ju oss kvinnor, som på så många sätt inte har samma möjligheter och rättigheter som er män!

Gällande rock'n rolldöd så vill ju jag att du lever länge vet du! Vem vet, endera dagen kanske du får ett fiskedrag alldeles för hårt i pannan och dör - oxå lite rock'n rolldöd över det.