fredag, april 16, 2010

Rätt fråga men till fel grupp

Regeringen har ju beviljat ett antal miljoner för att förebygga och arbeta med mäns våld mot kvinnor. En del av uppdraget är att utvärdera de behandlingar som idag finns för män som använder våld mot sin partner. Nu är en av utvärderingarna färdiga. Männen som har deltagit i behandlingen har fått svara på hur de upplevt behandlingen och vilka synpunkter de har på behandlingen och så långt är allt väl, men den tredje frågan är:

- Vilket resultat har behandlingen gett?

Och det kan väl bara de kvinnor de har haft eller har eller kommer att ha en nära relation med svara på?! Männen tycker att det har blivit mycket lättare att handskas med problemen efter behandlingen, men vad betyder det? Att de ringer tre gånger istället för tio när kvinnan är på after work med jobbet? Att de inte använder fysiskt våld, men fortsätter kontrollera kvinnan på andra sätt? Att de inte slår, sparkar, knuffar, drar i håret eller hotar lika ofta? Eller betyder det det som jag tycker borde vara ett önskvärt resultat efter behandlingen: att inget fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt eller ekonomiskt våld utövas av mannen?

Visst, det är absolut intressant att få kunskap om vilka resultat männen tycker att behandlingen gett, men som sagt, det jag vill få svar på; om de slutat använda våld eller inte - det kan bara de som har en partner-relation med dessa män svara på.

1 kommentar:

KaosJenny sa...

Håller med, klart att en sån fråga måste utvärderas även av de i de nära relationerna och helst helt anonymt eftersom det är de som vet hur det verkligen är. Klokt tänkt Bina Kram