lördag, oktober 02, 2010

Härskartekniker

Jag avskyr när jag kommer på att någon använder en härskarteknik mot mig. Det var Berith Ås som identifierade fem härskartekniker som främst män använder för att bibehålla sin maktposition i olika situationer främst mot kvinnor. De fem olika teknikerna är: osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam.

Häromdagen skulle jag sätta upp en barnsäkerhetsgrind och några hyllor vid min syhörna. När det gäller barnsäkerhetsgrinden tycker inte Sportfiskaren att den behövs. Men jag blir helt nervös när jag är på övervåningen och står i duschen eller sitter och syr och inte har någon grind vid trappen. Sportfiskaren tyckte vi kunde ställa dit en plywood-skiva, men det kändes väl rätt tveksamt ur säkerhetssynpunkt tyckte jag. Så jag fixade en grind och nu ville jag få upp den. Jag satte batteriet till skruvdragaren på laddning, men så visade det sig att lampan inte lös och att något gått sönder. När Sportfiskaren kom hem berättade jag detta och undrade om jag gjort något fel. Nej, han konstaterade att det nog var så att det var något fel. Jaha. Jag tänkte att jag skulle låna en skruvdragare av någon nu i helgen för att få upp den där grinden.

Så idag, fyra dagar senare, säger Sportfiskaren till mig lite nonchalant:
- Meh, att du inte använde borrmaskinen?!
- Men jag skulle ju skruva.
-Ja, men det funkar med borrmaskinen också.
Jaha, MEN VARFÖR SA DU INTE DET FÖR FYRA DAGAR SEDAN DÅ?!?!?! Snacka om att undanhållande av information!!!! Och lite skampåläggande (förstod jag inte att jag kunde skruva med borrmaskinen? Helt korkat!).

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

För två veckor sedan luktade det illa i garaget, då sa du att skruvdragaren var trasig och att batteriet brunnit. Ok fine. När vi sedan, vid ett annat tillfälle var tillsammans på övervåningen så provade jag grinden varpå du med välkänd offensiv ton påtalade att grinden inte passade och att den inte kunde sitta ' sådär'... Varpå jag släppte hela projektet. ..jag är ledsen om jag härskat omkring.