fredag, augusti 28, 2009

Kanel- och lingonkaka, 14 bitar

Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca. 30 minuter.

Fyllning
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll smeten i pajformen.

Grädda på nedersra falsen ca. 40 minuter. Låt kakan kallna.

Garnering
lingon
florsocker

Strax innan servering; garnera med lingon och sikta florsocker över kakan.

Denna kaka avnjuter jag idag på fredagsfikat tillsammans med mina kollegor på min sista arbetsdag (nästan) på sju månader.

3 kommentarer:

Cirkus sa...

Njää... det där med kanel vet jag inte. Det är ju djävulens påfund, det...

Bina sa...

What?! Den var i alla fall god och skulle kunna passa mycket bra på juldessertbordet.

Anonym sa...

mycket intiresno, tack