måndag, augusti 31, 2009

I go bananas!

Dole, ni vet det stora företaget som skickar hit bananer (bl.a.), har i en dokumentärfilm erkänt att de använt ett förbjudet bekämpningsmedel på bananplantager i Nicaragua. Några av arbetarna där hävdar att detta medel gjort dem sterila och har därför stämt Dole, som naturligtvis förnekar detta. Dole har kunnat påvisa att arbetarnas jurist har tagit med flera vittnesmål och uppgifter som inte är korrekta.

Nu har dock Dole stämt dokumentärfilmaren Fredrik Gertten för förtal. Filmen har premiär i oktober här i Sverige, men har förhandsvisats på filmfestivaler i Los Angeles och på olika platser i Sverige. Dole har försökt påverka både de filmkritiker som uttalat sig om filmen samt de arrangörer som visat filmen genom att skicka brev och stämningsansökningar till dem.

Det hela har således blivit en fråga om yttrandefriheten. För att dra tillbaka sin stämningsansökan kräver Dole att Fredrik Gertten lägger ned filmen, hemsidan och att han aldrig (så länge han lever) uttalar sig i frågan (?!?!?!). Det är såklart inte ett alternativ och därför filmar han nu hur Dole driver sin rättsprocess mot honom och produktionsbolaget. Dole har flera miljarder att spendera på civilrättsliga processer, men det har varken Nicaraguanska bananplantage-arbetare, Fredrik Gertten eller produktionsbolaget. Fredrik Gertten har låtit kameran blir hans vapen.

I go bananas när stora företag inte respekterar yttrandefriheten eller tar sig rätt att utsätta människor i svagare ställning för hälsorisker genom att använda farliga kemikalier på deras arbetsplats. Från och med nu bojkottar jag Doles produkter!

Inga kommentarer: