onsdag, april 29, 2009

Det vi inte ser finns inte?

Organisationen Womens Aid har gjort en kortfilm för att sätta fokus på och samla in pengar för arbetet att stoppa mäns våld mot kvinnor. Keira Knightley spelar den kvinnliga rollen som misshandlad kvinna och tanken är att den ska spelas i reklamavbrott, som vilken annan reklamfilm som helst (inte på Bolibompatid dock). I England har de dock bestämt att den inte får sändas alls i tv för den är "för våldsam". Eeeeh...va'?! Jag tycker att filmen är betydligt mindre våldsam än många tv-serier, filmer och andra tv-program för att inte tala om alla olika kriminalromaner och skräckromaner fyllda av våld, misshandel och mord! Den som vill kan ju frossa i våld via tv- och filmutbudet.

Kan det vara så att denna lilla filmsnutt skildrar ett våld vi inte vill se för att det är så mycket svårare att värja sig mot för att det sker överallt i världen, i varje land, i varje samhälle? För att detta våld finns närmare än vi orkar, vill eller kan se? Ja, inte vet jag, men jag tycker det är konstigt i alla fall - för som sagt, det är ju inte mer våldsamt än något annat - men kanske mer obehagligt...för med stor sannolikhet känner vi alla någon kvinna som blir eller har blivit utsatt för våld eller någon man som utsätter eller har utsatt sin partner för våld.

4 kommentarer:

n sa...

Träffar i solarplexius...otäck, overklig...även fast jag vet att så inte är fallet :-(

Anette sa...

Den berör verkligen! Texten efter är ju perfekt och att den skulle vara för hemsk... antingen vill man blunda för att det existerar, eller så lever man i en sådan otäck verklighet som i filmen. Klart den ska visas!

Z sa...

Tycker också den är otäck, men samtidigt är det ju därför den är bra. Kanske ska den bara visas senare på kvällen då unga vuxna och även vuxna ser på tv? Och de minsta gått och lagt sig......

Bina sa...

Jo, som sagt, inget för Bolibompatid, men totalförbud känns omotiverat!