fredag, februari 03, 2012

Ny chef, nya tider...

Det här med ideellt skadestånd och försörjningsstöd. En rutin gjordes där det skulle göras en individuell prövning i varje enskilt fall för att se om det skulle räknas som inkomst eller inte. Oavsett om brottsoffret/den försörjningsstödssökande använder pengarna till att betala psykolog eller till att resa utomlands (om nu summan mot all förmodan skulle bli så stor). Men att grundtanken ändå är att det ideella skadeståndet inte ska räknas som inkomst.

Rutinen skrevs när min enhetschef var ganska ny. Nu är det också en ny chef över dem som handlägger ansökningar om försörjningsstöd. Han tycker absolut att det ska räknas som en inkomst. Min enhetschef också.

Och visst. Det står i våra riktlinjer från Socialstyrelsen att rättsväsendet i Sverige kommit fram till att endast medel för att täcka klart förutsebara kostnader till följd av skadan ska kunna undantas, men det står också att det inte finns något hinder för att en kommun kan ge bistånd även om personen har pengar i form av ideellt skadestånd.

Jag skulle bli så glad om min kommun kunde vara en av de kommunerna som står upp för brottsoffrens rätt. Men anar att det inte kommer bli så.

Inga kommentarer: