lördag, juni 18, 2011

Lördagsnjutning

Idag bjöd grannarna på middag som tack för att de fick låna vårt garage under några veckor i vintras. Vi blev bjudna på en u-n-d-e-r-b-a-r dessert, kommer definitivt bli midsommarfestens dessert. Ska göras dagen innan.


Iskall dumlemarängtårta

Marängbottnar:
5 äggvitor
2 ½ dl socker
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Dumlefluff:
3 dl grädde
ca ½ påse dumlekolor (lite efter smak)

Smeten:
2 dl socker
3 ägg
200 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker

Marängbottnar:
Sätt ugnen på 125 grader.
Klipp ut 2 cirklar ur bakplåtspapper som är lika stora som formen du tänker göra tårtan i, lägg dessa på två plåtar.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt 1½ dl socker under fortsatt vispning. Blanda resten av sockret med potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och vänd ner i blandningen.
Fördela smeten på de två cirklarna och bred ut dem jämt och fint.
Grädda båda plåtarna i ugnen ca 1½ timme. Byt plats på plåtarna efter halv tiden. Lossa bottnarna från pappren omedelbart när de är färdiga. Låt kallna.

Gör under tiden dumlefluff:
Dela dumlekolorna i mindre bitar.
Smält dessa med grädden, men se till att grädden aldrig kokar för då kan du inte vispa den sedan.
Låt svalna helt och ställ i kylskåp några timmar.

Dela äggen. Vispa sockret och äggulorna pösigt.
Rör i vaniljsocker. Blanda i philadelphiaosten.
Vispa dumlefluffen tjock och blanda i smeten.
Vispa äggvitorna hårt i en bunke och rör ihop med det andra.

Tag en marängbotten och lägg i en form med löstagbar kant.
Häll i hälften av smeten. Tag den andra marängbottnen och lägg försiktigt på och häll på resten av smeten.
Ställ i i frysen över natten eller 7-8 timmar.
Tag ut tårtan en liten stund före servering så den blir lättare att skära.
Om du vill ha lite extra festligt så kan du riva lite choklad över eller servera en ljummen hallonsås till.


1 kommentar:

KaosJenny sa...

Det tror jag det att ni njöt, det låter alldeles underbart... Kram