Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk kakao
Fyllning:
150 g blockchoklad, mörk
3 ägg
2 msk kaffe, bryggt och kallt
ev.1 msk konjak
2 dl vispgrädde eller mellangrädde
Garnering:
50 g blockchoklad, mörk eller rostad flagad sötmandel
Sätt på ugnen. Riv mandelmassan, tillsätt äggen och rör kraftigt till en jämn porös smet. Tillsätt kakaon mot slutet. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av formen. Häll i smeten och bred ut den. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min, 175 grader. Låt kakan svalna något. Stjälp upp den och tag bort papperet.
Smält blockchokladen. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner en gula i taget i chokladen, därefter kallt kaffe och ev konjak. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner det. Vispa grädden och rör ner den till sist. Moussekrämen ska vara väl blandad. Lägg den kalla tårtbottnen i formen. Häll i moussekrämen. Täck formen och låt den stå i frysen 4-5 timmar eller längre.
Tårtan kommer bäst till sin rätt nätt och jämnt tinad. Låt formen stå täckt i kylskåp ca 45 min eller lägg upp tårtan på fat och låt den stå i rumstemperatur ca 15 min. Garnera ev tårtan med flagad blockchoklad eller mandel och bär.
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk kakao
Fyllning:
150 g blockchoklad, mörk
3 ägg
2 msk kaffe, bryggt och kallt
ev.1 msk konjak
2 dl vispgrädde eller mellangrädde
Garnering:
50 g blockchoklad, mörk eller rostad flagad sötmandel
Sätt på ugnen. Riv mandelmassan, tillsätt äggen och rör kraftigt till en jämn porös smet. Tillsätt kakaon mot slutet. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av formen. Häll i smeten och bred ut den. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min, 175 grader. Låt kakan svalna något. Stjälp upp den och tag bort papperet.
Smält blockchokladen. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner en gula i taget i chokladen, därefter kallt kaffe och ev konjak. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner det. Vispa grädden och rör ner den till sist. Moussekrämen ska vara väl blandad. Lägg den kalla tårtbottnen i formen. Häll i moussekrämen. Täck formen och låt den stå i frysen 4-5 timmar eller längre.
Tårtan kommer bäst till sin rätt nätt och jämnt tinad. Låt formen stå täckt i kylskåp ca 45 min eller lägg upp tårtan på fat och låt den stå i rumstemperatur ca 15 min. Garnera ev tårtan med flagad blockchoklad eller mandel och bär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar