onsdag, november 02, 2011

Och om soc INTE hade gjort något?!

Inför kvällens Uppdrag Granskning vill jag bara klargöra att Socialstyrelsen har granskat ärendet (de är vår tillsynsmyndighet) och inte funnit att nämnden brustit i handläggningen eller i sitt agerande utifrån ärendets art. Och nu har jag ju inte ens sett programmet, bara läst det som står på UG:s sajt och det är klart att det är en fruktansvärd upplevelse att bli oskyldigt misstänkt för sexuella övergrepp och dessutom tvingas skiljas från sina barn, MEN det är ju baksidan av att vi faktiskt har en stark lagstiftning när det gäller att skydda barn från övergrepp, att vi faktiskt i de här situationerna har ett tydligt barnperspektiv.

Sen är det ju inte så att en ensam socialarbetare på egen hand kan omhänderta barn under nästan 70 dygn. Socialnämndens ordförande ska skriva under beslutet om det omedelbara omhändertagandet. Efter sju dagar beslutar förvaltningsrätten om det omedelbara omhändertagandet ska upphöra eller inte. Sedan har socialnämnden 4 veckor på sig att utreda om socialnämnden ska lämna in en ansökan till förvaltningsrätten om att även fortsättningsvis ha barnet placerat med tvång.

Och. Hur skulle det ha blivit om socialtjänsten inte agerat på uppgifterna om sexuella övergrepp? Tja, då hade det nog blivit ett UG om DET. Och visst finns det ärenden som handläggs inkompetent och barn som far illa i onödan både genom att socialtjänsten agerar eller låter bli att agera. Men har Socialstyrelsen granskat ärendet, både när det gäller handläggningen och agerandet och inte funnit några fel så säger det ändå en del.

Vilket så klart INTE minskar lidandet för dessa föräldrar eller barn.

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag håller med om allt du säger Sabina! Fast nu har jag sett programmet.. Vad tyckte du om det?

Bina sa...

Ny bloggpost på G : )