tisdag, november 01, 2011

Det här har jag väntat på!

Det är empiriskt bevisat att 50% av de barn som upplever att pappa slår mamma får PTSD (posttraumatiskt stressyndrom, en problematik som först upptäcktes hos amerikanska soldater som krigat i Vietnamn). Den andra hälften blir inte så allvarligt traumatiserade, men kan likväl ha symtom på traumatisk stress, koncentrationssvårigheter, en otrygg eller desorienterad anknytning eller helt enkelt må psykiskt dåligt på grund av våldsupplevelserna.

Över 50% av de barn som upplever att pappa slår mamma blir också själva utsatta för fysiskt våld av pappa, inte bara när de försöker gå emellan och få våldet att upphöra.

Hitintills har pappor kunnat slå mammor och genom detta psykiskt misshandlat sina barn (psykisk misshandel definieras bl.a. som att bevittna hur sin mamma blir slagen av sin pappa enl. förarbeten i LVU - lagen om vård av unga i vissa fall) och sedan nekat barnen att få stöd och behandling för att kunna må bättre. Visst är det vansinnigt?! I vilken annan situation ger vi förövare rätt att bestämma om deras brottsoffer (för de här barnen är brottsoffer enligt socialtjänstlagen) ska få stöd och behandling eller inte?! INTE I NÅGON ANNAN SITUATION! Det säger en del om hur mycket vi hitintills har haft barnperspektiv i fokus...

Men nu. Äntligen, ska barn få rätt till stöd och behandling även om en vårdnadshavare motsätter sig detta. Från och med 1 april 2012 (och det är inget aprilskämt) kommer det räcka med att en vårdnadshavare ger sitt samtycke till att barnet får stöd och behandling. A-M-E-N TO THAT!

Inga kommentarer: