måndag, augusti 31, 2009

I go bananas!

Dole, ni vet det stora företaget som skickar hit bananer (bl.a.), har i en dokumentärfilm erkänt att de använt ett förbjudet bekämpningsmedel på bananplantager i Nicaragua. Några av arbetarna där hävdar att detta medel gjort dem sterila och har därför stämt Dole, som naturligtvis förnekar detta. Dole har kunnat påvisa att arbetarnas jurist har tagit med flera vittnesmål och uppgifter som inte är korrekta.

Nu har dock Dole stämt dokumentärfilmaren Fredrik Gertten för förtal. Filmen har premiär i oktober här i Sverige, men har förhandsvisats på filmfestivaler i Los Angeles och på olika platser i Sverige. Dole har försökt påverka både de filmkritiker som uttalat sig om filmen samt de arrangörer som visat filmen genom att skicka brev och stämningsansökningar till dem.

Det hela har således blivit en fråga om yttrandefriheten. För att dra tillbaka sin stämningsansökan kräver Dole att Fredrik Gertten lägger ned filmen, hemsidan och att han aldrig (så länge han lever) uttalar sig i frågan (?!?!?!). Det är såklart inte ett alternativ och därför filmar han nu hur Dole driver sin rättsprocess mot honom och produktionsbolaget. Dole har flera miljarder att spendera på civilrättsliga processer, men det har varken Nicaraguanska bananplantage-arbetare, Fredrik Gertten eller produktionsbolaget. Fredrik Gertten har låtit kameran blir hans vapen.

I go bananas när stora företag inte respekterar yttrandefriheten eller tar sig rätt att utsätta människor i svagare ställning för hälsorisker genom att använda farliga kemikalier på deras arbetsplats. Från och med nu bojkottar jag Doles produkter!

söndag, augusti 30, 2009

På begäran från Företagerskan

3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ tsk bakpulver
150 g margarin

3 dl blåbär
½ dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt matfett och arbeta snabbt samman degen. Om du tycker den blir för lös så ta i lite mer vetemjöl. Ställ i kylen 15 minuter eller frysen 5 minuter.

Tryck ut halva degen i en pajform 15-20 cm i diameter. Grädda i 8 minuter.

Fyll pajskalet med bär och strö över socker. Gör ett lock av resterande pajdeg genom att baka ut den till en cirkel mellan bakpapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca. 20 minuter.

What about my hairdo?

Hade ju för en tid sedan en liten enkät ute där min fråga var huruvida jag skulle göra slingor i håret eller inte. Tretton svar och majoriteten, nio stycken, tyckte att jag skulle göra slingor. Dock var det oavgjort mellan vilken färg dessa eventuella slingor skulle ha; åt det röda eller bruna hållet. Någon tyckte mörklila, men det blir nog lite för punkigt. Någon annan tyckte vitprickiga...

Jag kontemplerar över svaren och ska konsultera min frisör.

lördag, augusti 29, 2009

Feltänkt och felsagt

På restaurangen:
Servitören: Är någon av er nötallergiker?
Socialarbetarna: Nej.
Kollega 1 (lite fundersamt): Men beställde vi inte kyckling?

En nöt är en nöt är en nöt
eller en ko eller en tjur eller en kalv?

På kördagen (i ett samtal om barns förmåga att lära nya språk):
Kollega 2: Ja, men en man prenumererade på tre flickor från Ryssland och de lärde sig svenska jättefort!

Jag misstänker/hoppas att hon menade adopterade, fast det är ju som en sorts prenumeration kanske, en tillsvidare utan uppsägningsmöjlighet liksom...

fredag, augusti 28, 2009

Det var det det!

Lämnade kontoret med frid i själen. Nu ligger sju månaders eoner med tid framför mig. Jag ska njuta som bara den. Kommer jobba någon dag då och då och läsa en kurs på universitetet - det ska bli kul. Vara med kidsen såklart. Kanske hålla lite ordning här hemma? Sannolikt inte laga så mycket mer mat, men baka en del. Och snosa bebis såklart!

Kanel- och lingonkaka, 14 bitar

Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca. 30 minuter.

Fyllning
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll smeten i pajformen.

Grädda på nedersra falsen ca. 40 minuter. Låt kakan kallna.

Garnering
lingon
florsocker

Strax innan servering; garnera med lingon och sikta florsocker över kakan.

Denna kaka avnjuter jag idag på fredagsfikat tillsammans med mina kollegor på min sista arbetsdag (nästan) på sju månader.

torsdag, augusti 27, 2009

Snart nästan vanliga kläder

Surfar runt på olika klädsajter. Glädjs åt att snart, snart kan jag ha mina vanliga kläder igen. Nästan i alla fall. Måste ju ha amningsvänliga toppar, men förutom det. Det ska bli så skönt att kunna strosa omkring i affärer både i rl och online för att hitta snygga kläder! Speciellt som jag kommer ha så ofantligt mycket pengar att spendera på kläder under föräldraledigheten...

onsdag, augusti 26, 2009

tisdag, augusti 25, 2009

Att göra avslut

En gång i veckan har jag förmånen att leda en stödgrupp för våldsutsatta kvinnor. Nu har jag gjort det för sista gången på ett bra tag. Jag tror att det är en av de arbetsuppgifter jag kommer sakna allra mest. Det är en sådan förmån att få följa dessa kvinnor i deras strävan efter att leva ett liv utan hot och våld. En omvälvande process fylld av ambivalens, styrka, vrede, glädje, förtvivlan, hopp, rädsla, tillförsikt och återerövrad självkänsla. Jag kommer undra hur det går för dem, vilka som kommer vara kvar när jag kommer tillbaka, vilka som har tillkommit och vilka som har slutat och vad som skett i deras liv.

De är så modiga och starka, mycket mer än de själva förstår och oavsett vilken vändning deras liv tar hoppas jag att de får ett liv utan hot och våld.

måndag, augusti 24, 2009

Lyckad audition

En ny stjärna har fötts!
http://www.youtube.com/watch?v=oPgbHV4kUGo
With a little help from my friends med Daniel Johnson i programmet X Factor.

Snart en massa tid att läsa

Idag börjar min sista arbetsvecka. Sedan ska jag vara hemma med kidsen och då kommer jag få tid att läsa en massa böcker i höst- och vinterrusket. Idag har jag ställt mig i kö för fem böcker på biblioteket. Ser fram emot när de kommer! Jag ska avnjuta dem i lugn och ro framför brasan i öppna spisen. Längtar...

söndag, augusti 23, 2009

Sommarens bästa köp

För bara 125 kronor kan du stödja de miljontals barn och ungdomar som på något sätt utnyttjas i kommersiell sexhandel. Kliv iväg till närmsta Body Shop och köp deras "Soft hands kind heart" handkräm. 77 kronor går direkt till Ecpat. Jag är beroende av handkräm; har en i handväskan, en på kontoret och en i köket och jag måste säga att jag tycker mycket om denna handkräm. Den luktar gott och mjukgör huden. Om du inte använder handkräm, så köp och ge bort i present!


Jag tycker dessutom om väskor och mode och naturen och MAXI ICA Stormarknad. Och House of Dagmar har designat en tygväska som säljs på ICA-butikerna för 89 kronor (69 om du har ICA-kort) varav 10 kronor går till WWF:s arbete för ett bättre klimat. Väskan är i tyg, den är stor och rymlig med rosa foder. Jag tycker den är snygg!

fredag, augusti 21, 2009

Sommarens sämsta köp

Skyddande hårvårdsprodukt. Skyddar håret från sol, pool- och saltvatten. Vilket skämt!

torsdag, augusti 20, 2009

Bonuskort jag aldrig kommer nyttja

Jag funderar på att sälja min bil och köpa en lite nyare, lite säkrare. Tänkte lägga ut den gamla på Blocket och åkte och tvättade den i biltvätt idag. Fick ett bonuskort. Sjätte tvätten gratis. Vilken tur! Men eftersom detta var andra gången på fyra år som jag tvättade bilen så lär det ta ett tag innan jag får den där gratistvätten...

onsdag, augusti 19, 2009

Kommer aldrig mer sms:a och köra bil samtidigt

Den här avskräckningsfilmen som polisen i engelska Gwent gjort avskräckte i alla fall mig! Fy vad hemskt! Förlåt älskade kids för att jag utsatt er för risken vid ett otal tillfällen. Kommer aldrig göra om det, jag lovar!


tisdag, augusti 18, 2009

Oj, ursäkta, jag störde visst ordningen här!

"– När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger Rolf Hillegren, kammaråklagare i Stockholm."

Grattis pucko! Så det finns alltså "riktiga våldtäkter" och så andra, inte så riktiga våldtäkter, oriktiga våldtäkter, sådana som kanske inte räknas? Samlag som liksom bara stör ordningen? Så om jag sagt nej till sex till en man jag känner, kanske till och med den jag är gift eller sambo med och han ändå genomför samlaget, då är det en ordningsförseelse?

"- Nej, älskling, det där kändes inte bra, nu störde du ordningen här hemma tycker jag när du upprepade gånger stoppade in din snopp i min snippa i flera minuter trots att jag sa att jag inte ville. Det var oschysst gjort av dig! Usch vad oordningssamt det känns nu helt plötsligt. Nu tycker jag vi städar upp här så det blir lite ordning igen!"

Exempel på ordningsförseelse är att du glömt körkortet när polisen stannar dig. I mina ögon är det inte riktigt, nej, inte ens i närheten av samma sak som när någon kränker din kropp och din integritet och inte respekterar din självklara och kompromisslösa rätt att säga nej till sex. Och är det någonting jag vill lära mina pojkar när det gäller sex så är det att ett nej alltid är ett nej. Om de så har hela inne och partnern säger nej så är det bara att dra ut den.

Har under helgen väntat på någon sorts ursäkt från Rolf och idag kom den:

"- Jag konstaterar att om man vill bli missförstådd ska man uttala sig i våldtäktsfrågan. Vad jag ångrar är att jag använde den formuleringen i det här sammanhanget. Jag skulle hellre ha haft makt över hela texten så att jag kunde utveckla resonemanget, säger han."

Hur han har blivit missförstådd är oklart och hur han hade tänkt utveckla resonemanget så att det skulle låta bättre men ha samma innehåll vet inte jag. Det är ju som sagt en bit mellan ordningsförseelse och våldtäkt... Om han ser på det som en ordningsförseelse så är det ju mer en fråga om värderingar än att inte hitta rätt ord.

"- Det här är känsligt, man är på en oerhört minerad mark."

No shit Sherlock?! Det beror på att du just ville ta tillbaka lagstiftningen kring våldtäkt till innan 1965. Det var först då, bara 44 år sedan, som Sverige beslutade att våldtäkt i hemmet var ett brott. Innan dess var det inte straffbart att våldta sin fru.

Jag hoppas att en självklar konsekvens av detta blir att han inte längre kommer handlägga sexualbrottsärenden eller ärenden som rör mäns våld mot kvinnor i nära relationer över huvud taget. Han kan väl syssla med ordningsförseelser? Nej, just det, de räknas ju inte som brott och går inte att väcka åtal för...

Tankar mitt i natten

Vaknar. Behöver gå på toa. Känner direkt när jag står där och tvättar händerna att jag är sådär pigg. Sådär pigg att jag inte kommer somna om. Går och lägger mig ändå. Lyssnar till lillens andetag. Tänker:

"Jaha, undrar varför jag är vaken nu? Är jag orolig inför något? Tja, undrar hur det kommer gå för min vikarie när jag är borta från jobbet. Det kommer nog gå bra, jag menar hur svårt kan det vara, jag bara pratar ju med personer hela dagarna. Undrar om det kommer funka att läsa den där kursen på universitetet. Första gången är ju bebben så liten att jag kanske kan ha med den i bärsjalen och någon står standby om det skulle behövas. Nej, nu måste jag försöka sova. Koncentrera dig på värmen från lillen. Koncentrerar mig på värmen från lillen. Konstaterar att hans andningsfrekvens är högre än Sportfiskarens. Tittar på deras silhuetter i mörkret. Jag älskar min man och mina kids så mycket. Jag är så tacksam att de finns. Jag kanske skulle gå ned och hämta mp3-spelaren och lyssna på något sommarprogram? Jag kanske ska gå upp och göra något istället för att bara ligga här och låta tiden gå? Det är för mörkt för att gå ut och plocka av bärbuskarna och uteslutet att göra något på övervåningen där alla sover."

Går till slut ned. Gör en kopp te. Funderar på om jag ska göra slingor i håret. Tar fram en hårfrisyrstidning. Kollar e-posten och bloggar. Nu är teet klart. Ska kolla in frisyrer och dricka te.

Nehej, det skulle jag inte. Nu vaknade Lillen på övervåningen. Får väl gå upp och skruva mig i sängen lite mer då...

måndag, augusti 17, 2009

Kvinnans rätt till sin kropp vs barns rätt till liv och hälsa

Regeringen föreslår i sin departementspromemoria (på sid.28) att det som en sista utväg om en kvinna på grund av fortgående missbruk av alkohol eller narkotika utsätter sitt ofödda barn för en påtaglig risk att födas med en skada orsakad av missbruket.

Detta har skapat en väldig debatt där det bland annat framförs att forskningen inte har några gränsvärden som pekar på att då blir fostret skadat. Ett annat argument är att det främst kommer bli barnmorskorna som gör anmälan och att detta skulle kunna leda till att kvinnorna väljer att inte söka sig till mödravården under graviditeten. Ytterligare ett argument är ju kvinnans rätt till sin egen kropp. Dessa argumenten är ju vettiga, men som jag tolkar texten i departementspromemorian är det knappast kvinnor som tar ett glas vin någon gång under graviditeten det handlar om.

Jag tycker att förslaget är mycket bra, ja, till och med efterlängtat. För som jag tolkar det handlar det om kvinnor som vi redan innan graviditeten vet befinner sig i ett aktivt missbruk. Inser såklart att vi inte har koll på alla missbrukare som finns, men i de fall där vi vet att en kvinna har ett aktivt missbruk och är gravid och fortsätter missbruka så har det varit oerhört frustrerande att inte kunna vårda kvinnan med tvång på grund av omtanke om fostret. Kvinnor kan idag vårdas med tvång oavsett om de är gravida eller inte utifrån Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) men detta nya lagförslag skulle poängtera barnperspektivet och skulle sannolikt få länsrätten att bevilja socialnämndernas ansökan om vård enligt LVM i fler fall än de gör idag.

Och i förarbetena tycker jag det är tydligt att denna lag, om den träder i kraft, ska användas i yttersta nödfall när alla försök att motivera kvinnan att ta emot hjälp mot sitt missbruk har misslyckats. Om kvinnan ändå väljer att fullfölja graviditeten har hon också ett ansvar gentemot sitt ofödda barn.

Men visst är det svåra avväganden och det kommer säkert uppstå komplicerade situationer, men så är det ju inom socialtjänstens myndighetsutövning redan nu.

söndag, augusti 16, 2009

Fynd i den ärvda trädgården...


Se vilken vacker Klematis vi har! Den slingrar sig så fint och har helt underbara blommor, de ser nästan konstgjorda ut!

lördag, augusti 15, 2009

Penntrollet med de gula gummistövlarna

Titta vad fina mina nya gummistövlar är! Hade dem på mig när jag var ute på en skogstur alldeles alena under förmiddagen. Dessvärre blev dagens skörd i minsta laget. En liten tallrik med smörstekta kantareller till moi (ingen annan ville ha) och en liter blåbär, som kommer bli en blåbärspaj i sinom tid.

fredag, augusti 14, 2009

I ain't foolin' nobody!

Jag sätter fast bilbältet på Lillkillen. Nynnar samtidigt på en låt som vi spelade på vårt bröllop.

L: Den låten spelade ju ni på ert bröllop!
J: Ja, det gjorde vi.
L: Men mamma, tänk att du kommer ihåg det!

Ja, tänk...

torsdag, augusti 13, 2009

Min nya lilla svarta!

Idag på posten kom den, min alldeles egna väldigt efterlängtade netbook. Snart slutar jag ju jobba (elva arbetsdagar kvar) och kommer inte ha tillgång till min laptop längre. Tror att min vikarie skulle bli lite frustrerad utan dator på jobbet...

Vi har ju en stationär dator, men det är väldigt smidigt att också ha en laptop; att kolla på tv i sängen, kolla på filmer (framför allt Lillen när vi åker bil) och att kunna surfa överallt i huset samt att vi övriga familjemedlemmar kan använda dator samtidigt som Stora Killen gör det. Det kom ju inte direkt som en blixt från en klar himmel att jag skulle bli utan laptop när jag gick på föräldraledighet, så jag har sparat lite och kollat olika tester under våren för att göra ett så bra inköp som möjligt.

Till slut bestämde jag mig för att jag skulle köpa denna netbook; en Samsung NC10. Funderade ett tag på en pearlwhite, men tänkte att den nog ser lite sjavig ut efter ett tag, så det fick bli denna blanka, lilla svarta. Har suttit och pillat med den ett tag och är mycket nöjd med, för att inte säga förälskad i, mitt inköp so far.

Brottsförebyggande arbete


Poliserna i Lilla Staden har ofantligt mycket att göra nu. För att inte belasta dem ytterligare hade jag idag, omedvetet, kommit på ett nytt sätt att arbeta brottsförebyggande. När jag kom ut i bilen efter lunchen fann jag att jag hade lämnat nycklarna i tändlåset. På det viset skulle ju inget brott begås om något bus ville stjäla min bil. Bra va'?

onsdag, augusti 12, 2009

Kontorsfint!


Så här efter sommaren ville jag fixa lite nytt på kontoret och livade upp bordet som jag har mina samtal kring med ett litet arrangemang. Blev ganska nöjd själv faktiskt. Jag har i alla fall någon sorts kreativitet som resulterade ett någorlunda trevligt litet blickfång!

tisdag, augusti 11, 2009

Ambivalent

Vi hade tänkt att Lillkillen skulle börja i en fritidsaktivitet i höst. Kommunen ansvarar för denna aktivitet och det finns en person som leder aktiviteten. Denne är också Sverigedemokraternas ledamot i kommunfullmäktige i Lilla Staden. Och jag kan skilja på sak och person, men det känns ändå inte bra.

Jag menar, som den invandrade pepparkaka jag är känns det konstigt att en gång i veckan ta mig själv och mitt barn till en person som representerar främlingsfientliga värderingar. Sedan tror jag säkert att denna person skiljer sina arbetsuppgifter från sina politiska åsikter, men ändå. Det är den där obehagskänslan som jag inte kan släppa.

Ska i alla fall kolla om aktiviteten finns i grannkommunen. I så fall överväger jag att anmäla Lillen dit istället.

måndag, augusti 10, 2009

Kontorsblommorna

Jag har inte så många blommor på jobbet, men de jag har pryder sin plats och jag klurade lite på hur de skulle överleva min semesterfrånvaro. Fick och genomförde en idé, men trodde att den kanske skulle dränka blommorna, men icke! Blommorna hade överlevt min fiffiga vattningskonstruktion, ja, sanningen att säga var det nästan så att de mådde bättre nu än när jag lämnade dem åt sitt öde under min semester! Konstigt... Synd bara att min fiffiga vattningskonstruktion var så ful, annars hade jag nog implementerat den även när jag är där. Det jag gjorde var att sätta varje kruka i varsin större bunke/skål full med vatten så kunde blomman dricka när den ville. Fiffigt va'?!

söndag, augusti 09, 2009

Syskongemenskap


Nästan inga badgäster jämfört med hur det brukar vara. Hittar vår plats, byter om, Stora killen hinner först i vattnet. Lillen står och tittar efter honom medan jag hjälper honom komma i badbrallorna. Så säger han: ,"Det är bra att jag har Stora killen med mig!" Lillen springer ut i vattnet och nu leker de så bra med varandra. Fina, fina kidsen mina!

fredag, augusti 07, 2009

Västkusten

Vi promenerade till Kungsklyftan, där några scener ur Ronja Rövardotter spelades in. Höll tummarna för att stenarna skulle sitta kvar, det gjorde de!

Endast 74 meter över havet, men det kändes högre! Vidsträckt utsikt över havet.


Kristallklart vatten på ön dit vi åkte för en dag på stranden. Underbart!


Jag har aldrig varit på Västkusten tidigare och fann naturen mycket vacker. Som fjällen, fast med vatten i dalgångarna. Kargt landskap där vinden hindrar höga växter från att få fäste. Enstaka blommor här och där blir fina färgklickar att vila ögonen på.

tisdag, augusti 04, 2009

Njuter havets läckerheter


Vi är på västkusten hos trevliga människor (socionomer förstås!) som har stuga här. Det bästa, förutom sällskapet, är att de har en massa kontakter och kunskap så vi får verkligen ut så mycket som möjligt av våra dagar här! Igår åt vi nyfiskade kräftor och krabbor. Imorse gav sig Sportfiskaren och vår värd ut på havet och kom tillbaka med en massa makrill, som vi åt till middag. Helt fantastiskt gott!

måndag, augusti 03, 2009

En ny outlet i väst


Helt fantastiskt, en massa kvadratmetrar fulla med kläder och skor till finfina priser! Nytt regnställ till stora killen och fina gula stövlar till mig.

söndag, augusti 02, 2009

Krusbärskaka

5 ägg
3 dl strösocker
150 gram riven mandelmassa
4 dl vetemjöl
1 dl pärlsocker
75 g smör
5 dl krusbär

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Riv mandelmassan grovt och blanda i smeten. Rör ned mjölet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form, ca. 24 cm i diameter. Strö över krusbären och fördela därefter pärlsockret över kakan. Hyvla smöret och täck kakan med smörskivorna. Grädda i ca. 200 grader i 45 minuter. Om ytan blir för mörk, sänk värmen eller täck kakan med folie. Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.

lördag, augusti 01, 2009

Såå provocerande!

Åh! Grrrrrrrr! Maken och jag antog erbjudandet köp fyra pocket betala för tre häromveckan. Jag har läst mina två och är nu inne på en maken valde. Skriven av Leif GW Persson. Tycker ju han är ganska cool faktiskt, även om han är lite sävlig i sin framtoning.

MEN figuren polis Bäckström i böckerna har jag oerhört svårt för! Fientlig mot allt han inte känner igen; annan sexuell läggning, annat etniskt ursprung, kvinnor - ja nästan alla utom han själv. Detta visas genom återkommande nedsättande tankar kring dessa personer, exempelvis samtalar han med en kvinnlig kollega och tänker då samtidigt om henne:

"Om du låter håret växa och sätter på dig en kjol kanske du kan få ge mig en avsugning"

Jag blir så irriterad över dessa korkade tankar som fyller vart och vartannat stycke att jag övervägde att sluta läsa boken. Snacka om att GW lyckas provocera mig med sin påhittade polis! Men så tog jag mitt förnuft till fånga, talade rationellt till mig själv och har snart avverkat hälften av boken - utan att få hjärnblödning! Men Bäckström retar fortfarande upp mig då och då!