tisdag, september 30, 2008

Vi drar till fjällen


Nu har jag lämnat huset som en Olsson för sista gången. Nästa gång jag kliver in hemma har mitt liv i synd upphört och jag har dessutom förärats med ett nytt fint efternamn! Om några mil i bil kommer vi fram till fjällen. Det ska bli skönt att vila och mysa några dagar innan vi gifter oss.

Mitt fel?!


Häromdagen pantade jag. När jag kom stod ett omständigt par och pantade ihop. Det kom en man och ställde sig bakom mig, han hade en svart sopsäck full. När omständiga paret fixat färdigt var det min tur. Det gick smidigt och jag tryckte på kvittoknappen. Jag fick kvittot och sedan började pantmaskinen låta en massa och det stod att behållaren behövde tömmas. Mannen frågade mig om jag var färdig, vilket jag bekräftade. Då tittar han irriterat på mig och säger surt: jaha, det var ju bra att du var färdig nu. Som om det var mitt fel att pantmaskinen behövde tömmas? Konstigt.

måndag, september 29, 2008

Brist på skönhetssömn!


Med bara sex nätter kvar att sova mig snygg på innan bröllopet borde jag prioritera bättre, varför är jag vaken nu?! Jag ska ju upp om drygt fyra timmar. Kommer inte vakna snygg, det är då ett som är säkert! Och inte har jag YSL Touch éclat att ta till heller. Det ska allt bli bra skönt att få semester och åka till fjälls inom kort. Natti, natti!

lördag, september 27, 2008

Svampplockarens bästa vän...


...är en svampkniv. Hur underbart är det inte att komma hem med korgen full av rensad svamp! Nu fräser trattisarna och kantarellerna i stekpannan. Sedan in i frysen för att avnjutas vid ett senare, väl valt tillfälle.

fredag, september 26, 2008

I surrender

Jag ger upp, jag stämplar ut och går hem! Alltid när jag har varit snuvig och febrig, ALLTID, får jag en helt bedrövlig hosta. Den blir faktiskt en funktionsnedsättning. Jo, allvarligt talat! Mitt yrke består till stor del av att samtala, vilket innebär att jag behöver prata och kunna använda rösten. Hur bra går det en dag som denna när jag hostar, hostar och hostar och däremellan låter precis som denna stackars hesa eko-pratare. Precis så bedrövlig lät jag när jag pratade med tingsrätten nyss, då insåg jag att det var bättre att bara avsluta samtalet så snart som möjligt och därefter stämpla ut. Så nu är min arbetsvecka slut och ikväll ser jag fram emot en slatt cocilliana etyfin - min vän i host-nöden!

Ring, ring, bara du slog en signal

Har lämnat in förlovningsringen för putsning. Skulle hämta både den och vigselringen i tisdags. Juvelaffären ringde dock och informerade att stensättaren inte hunnit göra ringen ännu och att den förhoppningsvis skulle läggas på lådan under eftermiddagen eller kvällen och finnas i butik på onsdagen. Ok, tänkte jag, fine by me. Onsdag eftermiddag ringer juvelaffären igen och berättar att den inte var med i dagens post, men att jag kommer kunna hämta ut den imorgon. Ja, ja, tänker jag, det går väl bra. Igår (torsdag lunch) ringer juvelaffären och berättar att ringen har kommit, men att stensättaren inte gjort den fattning som jag beställde. Dock har juvelaffären kontaktat någon annan guldsmed som gjort en ring enligt mitt önskemål och som lägger den på brevlådan idag och då finns den att hämta ut imorgon (d.v.s. idag, fredag) och allra senast på måndag.

Jaha. Orkar inte ens bli särskilt upprörd, hoppas bara att den kommer senast på måndag eftersom vi åker på tisdag...vore ju kul att ha en vigselring under vigseln.

onsdag, september 24, 2008

Medicinskt misstag

Igår kväll när jag skulle iväg och jobba tog jag två panodil för att överleva. Imorse när jag gick upp och skulle ta med två panodil inför dagens äventyr upptäckte jag att det inte alls var en karta panodil jag tagit från utan en karta kåvepenin...Hoppsan!

tisdag, september 23, 2008

I-landsproblem som ändå berättigar till lite empati

Feber, halsont och mensvärk på samma gång - kul, kul...

Viktig detalj avklarad

Kolla in klockslaget när detta skrivs. Just nu sitter jag och lyssnar på inledningsmusiken till vigseln. Ikväll har vi betat av hela psalmboken, valda delar av Bibeln och en massa klipp på youtube. Vi har skrattat en hel del och sambon har nog bitvis tyckt det var rätt trist (ett tag lekte han inte stöta golv för att sedan skruva fast lite gardinstång...), men nu har vi i alla fall skrivit ett vigselprogram som vi båda är nöjda med. Det känns bra. Allt detta planerande upptar rätt stor del av min tid och tankeverksamhet just nu, men ibland kommer stunder när det går upp för mig vad det verkligen handlar om om jag skalar bort allt krimskrams runtomkring; att jag snart kommer stå inför Gud och lova honom evig kärlek - det känns magiskt och härligt!

söndag, september 21, 2008

Bästa reklampausen...

...inträffar på tv4 runt 21:50 sådär. I alla fall om programmet börjar 21:00 och slutar vid 23:00. Lagom till 21:40 hamnar jag i ögonlocken-trillar-ofrivilligt-igen-stadiet och när då ovan nämnda reklampaus inträffar ställer jag alarmet på mobilen på 22:15, sover mig genom reklam-nyheter-reklam, drygt 20 minuter och vaknar sedan pigg och alert igen, redo för fortsättning av programmet - helt perfekt för mig!

lördag, september 20, 2008

Svensexa

Nu är min blivande på väg till Huvudstaden på svensexa. Han tror nog att han ska fiska eftersom han blev ombedd att ta med fiskutrustningen...han kommer sannolikt inte få fiska. Och med tanke på alla konstiga och ibland rent av outsägligt korkade på gränsen till sadistiska förslag om vad andra ska bli utsatta för på sin svensexa (alltifrån att alla skulle ha röda, krulliga peruker på svågerns svensexa då han har lockigt, rött hår till att någon ska få en kanin att slakta och äta upp) så är hans nervositet befogad! Igår när jag lämnade syrran med familj bad jag min svåger att vara snäll mot min blivande idag - oroväckande nog svarade han endast med tystnad...

Nåväl, jag hoppas han får lika roligt som jag hade och om någon stackars kanin involveras i det hela föredrar jag att den slaktas och äts upp än att den kommer med hem imorgon!!

fredag, september 19, 2008

Perfekt avslutning på arbetsveckan!


Tågmiddag kan vara tråkigt, men inte idag! Tänk att det kan vara så fantastiskt gott med sushi. I'm in heaven! Nu ska jag till baren. Hasta la vista!

torsdag, september 18, 2008

Teatergodis i världsklass!


Var på teater ikväll. Passerade en chokladaffär på väg till teatern. Jag och min väninna valde fyra praliner var. Jag tog kokos, rom, dark och jordgubbe/chili. Dessutom tog jag den lilla biten som hade vunnit en utmärkelse som världens godaste choklad. Det smakade gott och imorgon blir det nog fler av jordgubbe/chili!

Eeeh...jag förstår inte


Fortfarande i Stockholm. Lindex skyltdockor har konstiga köttfärsliknande lindor runt huvudena. Varför? Jag fattar inte budskapet. Känner mig vilsen i storstaden!

onsdag, september 17, 2008

Golvad av internetuppkopplingen

Jag är i Huvudstaden. Bor hos syrran och hennes familj. Eftersom jag suttit och jobbat idag har jag min jobbdator med mig. Den är bra, men när det gäller dess förmåga att koppla upp sig på trådlösa nätverk har den en något sviktande förmåga. Idag ville den inte ens hitta nätverket så jag har fått ansluta mig direkt till routern med nätverkskabel, vilket innebär att datorn får en begränsad räckvidd...Nu sitter jag således i hallen på golvet och bloggar och skriver ihop det sista till ett jobb som ska vara klart senast fredag. Det är en obekväm, helt oergonomiskt riktig ställning och därför måste jag nog sluta snart. Dessvärre är jag internetberoende, kan knappt överleva utan internet så några minuter till får ryggen härda ut!

tisdag, september 16, 2008

En skattkammare

Köpt på ICA Maxi till ett bättre pris än på internet och vilken skatt sedan! En massa husmorstips och recept som kommer räcka fler år framöver. Hurra vad härligt! Rekommenderas varmt till alla syltare och marmeladare!

måndag, september 15, 2008

Larvigt lätt och ekonomiskt

Som ni kanske vet så ser jag inte speciellt bra med bara mina ögon, jag behöver hjälpmedel. Har tidigare troget gått till min optiker och köpt linser en gång i halvåret, men nu har jag inte tid att ta mig dit så jag tänkte jag skulle prova att beställa på nätet. Hujedamej vad enkelt och nästan 200 kronor billigare! Helt otroligt. Om detta fungerar kommer jag aldrig mer köpa linser hos optikern, fast han är världens snällaste så det känns lite taskigt, men två hundra kronor är ändå två hundra kronor...

söndag, september 14, 2008

Syftningsfel är alltid skojigt!

Nedanstående mening finns på Ken Rings blogg. Han misstänks för sexuellt tvång och på sin blogg ger han sin version av vad som hände. Där står att läsa:

"Jag har en stor respekt för det kvinnliga könet som jag har haft sen jag föddes".

Som sagt, syftningsfel är alltid skojigt!

Helt oförberedd


Trodde jag, lillkillen och mina föräldrar skulle plocka bär. Höll i sminkväskan men tänkte att det inte skulle bli idag så jag lämnade den hemma. Kommer hem till mamma och pappa och blev kidnappad! I lingonplockarkläder...hurra! Har haft en underbar dag, kväll och natt och nu ska jag sova! Godnatt och tack alla ni som var med!

fredag, september 12, 2008

Jul-fusk

På youtube finns ju allt! Så idag kollade vi in Robin Hood, Djungelboken, Tomteverkstan, Askungen och Snövit. Kändes som julafton, fast med den trevliga skillnaden att vi kollade på allt - det hinner jag inte nu när jag är vuxen och släkten samlas här.

torsdag, september 11, 2008

Betalt för att se på film

Mitt jobb har kontor i en annan stad där jag och min kollega är varannan vecka. Det är mindre att göra där så idag hyrde jag en film om mäns våld mot kvinnor, "Den man älskar". Jag tyckte att det var en mycket bra film som visade den komplicerade psykologiska bindningen mellan brottsoffer och förövare på ett smärtsamt tydligt sätt. Så hyr den!

onsdag, september 10, 2008

Kvällspussel?

Nej snarare kvällspyssel. Bordsplacering närmare bestämt...inte helt lätt, men nu tror jag att det löst sig till det bästa. Dessvärre inser även jag att ändringar sannolikt kommer behöva göras i sista stund och vem vet J, då kanske jag tycker idén med små fyrkantiga bord är superbra ; )

Vilken sörja!


Tjänsteresa idag. Åker förbi denna skylt då och då och det är ju så äckligt! Jag får tvångsmässiga bilder av en stor slev som rör om i någon grå, sörjig, massa av sönderkokta likdelar som ligger i en stor gryta. Och tänk er lukten?! Rys! Hörde idag att det förr stavades Lixåsen och jag kan för mitt liv inte förstå hur Lixåsen kunde bytas ut mot Liksåsen! Vem kom på den idén?

tisdag, september 09, 2008

Svårkommunicerat

Stora killen har haft problem med tänderna hela sitt liv, men idag skulle han äntligen ta bort den (förhoppningsvis) sista tanden som är dålig. Han är så duktig och modig! Först lägger de bedövning med en onödigt stor spruta. Sedan väntar de ett tag innan de lägger en till. Tanden som skulle tas bort var en kindtand och för att få bort den lätt delar de den först med en superduperhård vattenstråle. Tandläkaren gör de trixigare momenten och tandsköterskan håller i den där sugen hela tiden. Precis när hon kört igång med vattengrejen säger hon; Om det gör ont säger du bara till. Yeah, right! Med halva munnen bedövad, en sug och en vattenkniv i? Jättelätt, verkligen! Jag tog i alla fall hans lilla hand och höll i så han hade något att trycka i om det gjorde ont, men han spände sig bara lite då och då. Själv kan jag inte ens titta på sista momentet där de tar en tång, informerar att: "Nu kommer du höra att det knakar och det är bra för då lossnar tanden"! Sedan bänder de och bänder så att hela hans huvud åker hit och dit, då kollar mamman bort. Glatt säger sköterskan efter ett tag:"Jag hörde hur det knakade ända hit!" Och så kommer ena delen ut och så samma procedur med andra halvan - hujedamej! Men han var så duktig och jag tycker fortfarande det är lite halvtaskigt att säga till en tioåring att det bara är att säga till om han får ont när det i princip är helt kört att förmedla sig genom tal.

måndag, september 08, 2008

Ned med rullgardinen


Förr brukade jag behöva många timmars sömn per natt, men under semestern har det ändrats. Brukar inte somna förrän runt midnatt och går upp vid sex. Men idag är jag SÅ trött och nu ger jag upp trots att det är tidigt. Godnatt!

Jag förstörde hennes efterlängtade barnledighet

Min väninna har en f.d. travare (tävlade förra vintern senast) som nu slutat tävla och ska ridas. För åtta veckor sedan fick stoet sitt första föl och har blivit riden en gång sedan dess. Vi människor omöjliggör det här med jämställdhet bland hästar då hingstarna oftast inte finns i samma stall som stoet och fölet, vilket innebär att den här hästmamman är ensamstående förälder utan någon som helst avlastning. Igår skulle jag få rida henne.

Själv har jag inte ridit sedan jag var i sjätte månaden med min minsta, det är alltså drygt över tre år sedan jag satt på en häst. Jag känner mig alltså minst sagt ovan...men jag ställde mig på drickbacken och tog mig upp på hästen. Min väninna var med och vi gick till paddocken. Eftersom jag inte ridit på flera år var jag väldigt inkännande och lite spänd. Det kände säkert hästen. Efter att ha skrittat några varv åt båda hållen, försökt mjuka upp henne i halsen lite skulle jag så trava. Det var som att sitta i en bergochdalbanevagn som startar med ett ryck. Hon travade iväg, men gick snabbt över i galopp utan att jag gjorde någon galoppfattning. Det var som att gå från noll till hundra km i timmen på två sekunder. Jag försökte få henne att sakta av och det gjorde hon för att en sekund senare, inte sparka bakut, utan studsa upp i luften på alla fyra några gånger, som en del kattungar som liksom studsar på alla fyra. Och jag vet att det bästa då är att slappna av och bli tung i sadeln, men med tre års riduppehåll blev jag bara stel som en pinne vilket självklart resulterade i att jag föll av. Jag var mycket glad att jag lånat en säkerhetsväst.

Min väninna sa att hon aldrig sett hästen göra så förut. Men jag kan förstå hästen. Här får hon äntligen en stunds barnledighet och vad händer?! Hennes matte sätter en spänd, lite osäker person på hennes rygg och som om det inte vore nog får hon inte gå ut i naturen utan i paddocken! Och när hon äntligen får en chans att springa av sig så har den där människan på ryggen mage att försöka hejda henne!! Då skulle nog jag också studsat på alla fyra... Fast det gick bra resten av ridstunden, inga fler katthopp. Själv har jag ont i mitt svullna hårda pekfinger idag, men det gör inget. För trots allt så var det himla kul att rida och vi ska nog bli mer kompatibla hästmamman och jag om några gånger. När hennes lycka över att vara barnledig och min känsla av osäkerhet försvunnit.

söndag, september 07, 2008

Jag är en kunglighet...

...i alla fall i lillkillens ögon.

Jag kommer in i köket, med morgontoaletten gjord. Sätter på mig mina smycken. Lillkillen sitter i sambons knä, tittar på mig och säger:
- Du ser ut som en prinsessa mamma.

lördag, september 06, 2008

Nya guldkanter i vardagen!

Idag tog stora killen med mig på en stor marknad. Jag inhandlade mestadels saker att äta och en herrans massa strumpor till kidsen. Den goda brieosten från Lillängens gårdsmejeri var underbar tillsammans med min hemkokta krusbärsmarmelad på ett salt kex.

För en tid sedan läste jag en bok (Dagen efter) och där beskrevs hur paret använde olika popcornkryddor. Du kanske inte vet det men jag älskar popcorn. Inte micropoppade, utan poppade i en gryta med olja, helst poppade av min blivande make. Har tidigare haft Knorrs Kött och grillkrydda på, men när jag läste i boken blev jag sugen på andra kryddor, men har aldrig sett några. Fast idag såg jag i ett marknadsstånd att det salufördes popcornkrydda. Jag köpte såklart en påse som jag kryddade med i kvällens popcornskål. Det smakade mycket gott!

fredag, september 05, 2008

Problemfokuserat

Känner mig tveksam till att ett informativt A4-papper är rätt sätt att angripa ovanstående problem...Om dörren inte går att öppna har den ju liksom förlorat sin funktion.

torsdag, september 04, 2008

Typiskt!


För länge sedan hittade vi ett runt köksbord på loppis. Vi köpte det för en hundring och med lite färg skulle det bli som nytt. Efter några månader i förrådet kom lusten att fixa bordet över mig ikväll. Så jag hämtade in det till garaget, tvättade av det och började slipa. Kom in i ett energirus och hade kunnat fortsätta hela natten om inte sandpappret tagit slut innan jag ens var färdig med bordsskivans yta. Dags att byta tänkte jag bara glatt ända tills jag upptäckte att det inte fanns något mer! Så nu får jag ofrivilligt lägga mig i någorlunda tid.

Upplopp

Om en månad vid den här tiden är det bara fyra timmar kvar innan jag inför Gud och hela församlingen får säga ja till att dela livet med den mest underbara människa jag träffat. Jag känner sådan tacksamhet över att jag träffade honom och att han älskar just mig. Han berikar mitt liv. Det är en nåd att få sådan kärlek.

onsdag, september 03, 2008

Lite väl ambitiöst?

En av de kvinnor jag har stödsamtal med pendlar och har således svårt att komma under kontorstid. Vet att hon har det kämpigt nu och behöver få prata så jag bokade tid för samtal imorgon kl.07:00. Just nu så här en halvtimme innan midnatt känns det lite överambitiöst måste jag säga...I och för sig brukar jag vara på jobbet innan sju, men brukar ha minst en oftast två eller tre timmar till mitt första samtal då jag förbereder dagen, e-postar och kollar intressanta websajter. Men, men, det är bara att pallra sig upp lite tidigare så jag får en liten stunds förberedelsetid.

Vilket utbud!

Fixar ju lite inför bröllopet nu och bl.a. tyckte jag det vore nice att ha lite nya underkläder så det kollade jag och sambon på häromkvällen. HJÄLP vad vi skrattade! För det första så var ju de där underklädessidorna det närmsta pornografisidor som jag varit inne på, bara det gjorde mig lite generad så jag kisade, höll för ögonen och fnissade som en fjortis. För det andra hade jag ingen aning om det ofantliga utbud av underkläder som finns! Sjuksköterskedräkter (hemskt minimala) var exempelvis ofta förekommande och på sidorna med sexiga underkläder hade bh:arna hål vilket ju gjorde att hela syftet med bh:n försvann. Men bäst och fnittrigast av allt var en typ av underkläder jag aldrig hört talas om, nämligen kroppsstrumpa - vi skrattade så vi nästan dog när vi kollade in dem! Så om du har lite trist någon dag så googla på "kroppsstrumpa", det är heltokigt!

tisdag, september 02, 2008

Det latenta våldet

Idag var det rask-promenad-dag. Vaknade 05:30 och tänkte gå ut, men var trött och fastnade i modetidningar så det blev inget av. Sambon spelade golf på kvällen, men skulle komma hem senast 21:30 så jag bestämde mig för att gå ut då istället. Han kom hem strax efter 21:00 och ringde när han var på väg hem. Sa att jag skulle ut och gå och då bad han mig att ta med överfallslarmet och var lite orolig eftersom det hunnit bli mörkt. Då blev jag i min tur orolig och tänkte att jag går väl ut imorgon istället. Men så när sambon hunnit hem tänkte jag efter en stund: Nää! Jag tänker inte låta det latenta våldet vinna över mig, begränsa mig, skrämma mig! Det är ju bland annat sådant här jag tar upp när jag pratar om mäns våld mot kvinnor. På samhällsnivå innebär det latenta våldet just att det begränsar kvinnor i deras vardag på olika sätt på grund av rädslan för att bli utsatt för någon form av våld.

Jag vägrade underkasta mig, jag gick ut ändå. Och det var härlig luft ute och jag är nöjd att jag fått min träningsdos, men jag kastade några blickar över axeln några gånger - det gör jag aldrig när det är ljust. Mestadels av tiden gick jag och var förbannad över det latenta våldets kraft över mig; att jag var lite rädd och flera gånger tänkte "skrika högt, slå mot näsan, struphuvudet, skrevet och klösa med naglarna för att få DNA". Mot slutet tänkte jag dock att det kanske inte är en obefogad rädsla, det latenta våldet måste ju födas ur rädslan för det våld som män faktiskt utsätter kvinnor för. Så jag kollade upp det när jag kom hem och i Lilla Staden anmäldes noll våldtäkter och försök till våldtäkt utomhus mot kvinna över 18 år under 2007. Samma år anmäldes 7 fall av misshandel utomhus av obekant mot kvinna över 18 år. Såklart döljer sig fler misshandelsfall, våldtäkter och försök till våldtäkt i mörkertalet, som är stort. Och självklart hade jag ångrat min trotsighet om något hade hänt mig, men nu gjorde det inte det och jag vann över det latenta våldet denna gång! HA!

Fördelen med att jobba kvällar ibland...


...är att jag kan ta ledigt en eftermiddag då och då. Som idag när det klarnade upp efter lunch och jag visste vi hade möjlighet att åka och hälsa på en vän med sommarstuga på en ö.

Det var underbart. Sol, vind och vatten och god äppelkaka och båt som åkte fort och trevligt sällskap. Snacka om energipåfyllnad. Ibland är allt livet bra härligt!

Något av det vackraste jag hört

Jag har alltid älskat Mozarts musik, framförallt hans requiem. Igår hade vi äntligen höstens första körövning med de nya låtarna till allahelgonakonserten. Då fick vi noterna till detta stycke, som jag aldrig hade hört förut; Ave verum corpus. När vi sjöng den...jag kan inte med ord beskriva de känslor som musiken väckte, men tårarna steg i mina ögon. Hittade detta och vill därför dela med mig. Det bästa ordet som beskriver musiken är "gudomligt". Lyssna och njut!
http://www.youtube.com/watch?v=6KUDs8KJc_c

måndag, september 01, 2008

Den lille befälhavaren, del 2

Hämtar lillkillen:
- Var är stora killen?
- Hemma.
Kör in på uppfarten, en hög med cyklar:
- Det ser ut som att stora killen har kompisar här!
Ifrån baksätet jublar lillen:
-JAAAAAAAAAAAAAAAA!

Samtidigt som vi kliver ur bilen kliver killarna ur huset med nyinköpta basketbollen i högsta hugg:
- Vi drar till A - får jag det?
- Har du gjort det du ska?
- Ja.
- Okej, du kan vara borta en timme.
Under tiden har lillkillen hämtat sin lilla "baskiboll" och springer runt med, alldeles lycklig över alla lek-kompisar. När han fattar att de ska lämna huset kastar han iväg sin basketboll och börjar storgråta. Killarna gör sig i ordning och sätter på sig hjälmar. Lillen gråter fortfarande högljutt liggandes i en liten hög på trappen. Jag tar lillkillen i knäet och tröstar honom - stora tårar rullar nedför de knubbiga solbruna kinderna. Förtvivlat tittar han bort mot de stora killarna. Så hör jag hur någon av stora killens kompisar säger:

- Äh, ska vi stanna här, han är ju så ledsen?

Så nu har lillen fått fyra femteklassare (kommer ni ihåg vad stor och cool man va' då?) att snällt leka hemma i trädgården och spela basket på gräsmattan med en hink som mål istället för att spela på asfalt med riktig basketkorg...Snacka om att späda på lillens känsla av omnipotens!